Tips & tricks

Tips voor het spelen van Patience!

Patience

Patience; misschien wel het meest gespeelde kaartspel ter wereld. Ook wel bekend als Solitaire. Kan je het je nog herinneren? Vroeger zat het zelfs standaard op je pc bij Windows 98. Je speelt het in je eentje, aan tafel met echte kaarten of online op je computer of telefoon. Je hebt er niet veel voor nodig. Een set speelkaarten, gezond verstand, kennis van de regels en een flinke portie geluk. Echter, Patience is moeilijk om écht uit te spelen. Wetenschappers hebben zelfs nog niet ontdekt hoe dat precies komt. Er zijn in tegendeel wel enkele basis tips en trucs die je kunt gebruiken om meer kans te maken om een potje Patience te voltooien. Deze nemen we allemaal even met je door.

Als eerst; don’t loose your patience!

Een belangrijke eerste tip is dat je zuinig moet zijn met je stock. Gebruik dit alleen als je echt niet anders kan. Het doel van het spel is natuurlijk om alle kaarten naar de kolommen of stack piles te krijgen en dit kan gemakkelijker als je je stock pas gebruikt als je vast zit. Bij sommige spelvarianten van Patience kun je door je stock heen gaan zonder dat dit consequenties heeft. Als dit bij de variant die jij doet kan dat is het handig om dit te doen zodat je een idee hebt van de kaarten die hier in zitten. Hiermee voorkom je mogelijk zetten die er voor zorgen dat je vast komt te zitten.

Werk van rechts naar links

Begin altijd met het wegwerken van de langste kolommen als dit kan. Hier zitten logischerwijs de meeste kaarten nog onder en deze heb je later in het spel een keer nodig. Speel ze dus zo snel mogelijk vrij.

Nog een paar losse tips op een rijtje:

  • Speel een rij pas leeg als je er een koning kunt leggen. Doe je dit niet, dan zit je met een lege rij en heb je een mogelijkheid minder om te parkeren.
  • Ga ook even door de kaarten van de reservestapel zonder deze te gebruiken. Zo krijg je een idee van wat er in de stapel zit en hoe je deze kaarten (later) het beste kunt inzetten.
  • Houd ook in gedachte dat het handig is om de vier open plekken telkens gelijkmatig te vullen met kaarten.

Als je alle bovenstaande tips aanhoudt bij het spelen van Patience, zul je vast en zeker meer potjes Patience gaan winnen. Veel succes!